Kolomboormachines

Als u boorwerkzaamheden nauwkeurig wilt uitvoeren dan kiest u vaak voor een kolomboormachine. De kolomboormachine wordt vooral gebruikt om gaten te maken in diverse materialen. U kunt de machine niet zo even op de muur zetten om een gat te maken. Het is een machine die soms op een tafel en meestal op de grond bevestigd wordt. Aan de machine zit een werkbank verbonden waarop u de materialen waarin u gaten boort vastlegt. Een kolomboormachine kopen doet u dan ook vooral om gaten te maken in hout, aluminium of staal. Doordat de materialen netjes gepositioneerd kunnen worden onder de boor kunt u bijna niet preciseer werken als met deze machine. Vooral meubelmakers kiezen voor deze creatieve machine om spulletjes mee te maken. Ze boren de gaten alvast voor om ze vervolgens alleen nog te schroeven.

 

Kolomboormachine

Een tafelboormachine uitzoeken

Als u op internet kolomboor standaard invoert of kolomboor kopen zult u al snel merken dat u een groot aantal machines krijgt te zien. Maar welke machine kan u het beste kiezen tussen het grote aantal vast opgestelde machines? Het is handig om voor uzelf wat informatie op een rijtje te hebben. U weet zo precies welke machines wel en niet kunnen. Dit is vaak erg afhankelijk van waar u de machines precies voor gaat gebruiken. U leest hier alle informatie die u nodig heeft om een machine uit te zoeken.

Hoogte instelbaar

Als u gaat werken met een kolomboormachine dan is het fijn als u bij het gebruik de boormachine in hoogte kunt stellen. U heeft zo geen krukje nodig om ermee te werken. Het kan natuurlijk ook dat u pijn krijgt in uw rug door te werken met de machine. Door de machine in hoogte te verstellen is dit probleem altijd opgelost. Niet iedere machine heeft deze mogelijkheid. Het is dus slim om hierop te letten bij het uitzoeken van een nieuwe machine, zoals bijvoorbeeld de contimac kolomboor en de kolomboor bosch.

kolomboormachine

Vermogen van de kolomboormachine

Het vermogen van de tafelboormachine wordt bepaald aan de hand van het aantal watt. Een hoog aantal watt betekent dus niet het stroomverbruik, maar de kracht van de machine. Als de kolomboor veel kracht heeft dan is het mogelijk om dikkere stukken hout te boren. Het is ook mogelijk om door aluminium of staal te boren. Mocht u met verschillende soorten materialen werken dan kan een hoog vermogen zeker weten een tip zijn.

Maximale boor

Net als vermogen is bij een kolomboormachine de maximale boor belangrijk. Het vermogen is belangrijk voor het soort materiaal dat u wilt boren. Maar de maximale boor is hierbij ook van belang voor het boren. De meeste machines hebben in hun omschrijving aangegeven wat de maximale boor voor hout en staal is. De maximale boor millimeter in hout is vaak groter dan in staal. Dit is logisch want u boort veel eenvoudiger in hout dan in staal. Hoe groot de maximale boor precies moet zijn is een beetje afhankelijk van in welke materialen u veel boort met de boormachine. Als u veel in staal boort, dan kan het handig zijn als uw vast opgesteld machine een hoog aantal mm in staal kan boren. U kunt zo zeker weten overal in boren.

 

Toerental instellen

kolomboor freesmachineHet is zeker weten een pluspunt als u een kolomboormachine in huis heeft waarbij u het toerental kan instellen. De meeste machines hebben vijf instelbare versnellingen. Het kan ook zijn dat u niet de mogelijkheid heeft om zelf de toeren in te stellen. Toch is het wel handig om dit te kunnen instellen want hiermee bepaalt u hoe snel uw boor draait. Afhankelijk van het soort materiaal dat eronder ligt wilt de boor snel of langzaam laten draaien. Als u dit zelf kunt instellen dan kunt u de snelheid hierin regelen. Door de snelheid te regelen krijgt u niet het probleem dat uw boor door het materiaal heen schiet. Naast het feit dat u snel door het materiaal heen schiet is het belangrijk voor de levensduur van uw boormachine om het toerental te regelen.

Boorhouder

De boorhouder is de plek waar de boren ingaan. De meeste kolomboormachines zijn voorzien van een boorhouder met tandkrans. Met een bijpassende sleutel draait u hier de juiste boor in. Een luxe vorm van boorhouder is de SDS. Hier kunt u diverse stukken gereedschap op aansluiten om meerdere werkzaamheden uit te voeren. Helaas is de SDS vrij zeldzaam op een kolomboormachine en ziet dit meer op andere machines.

Formaat voetplaat

U zult zien dat alle kolomboormachines een ander formaat voetplaat hebben. Het kan handig zijn om een beetje een groot formaat voetplaat te hebben. U kunt zo eenvoudiger grote werkstukken vastklemmen. Een grote voetplaat geeft zo meer steun om gaten te boren. Mocht uw werkstuk als nog te groot zijn voor de voetplaat dan kunt gebruik maken van kikkerplaten. Hiermee klemt u alsnog een groot werkstuk vast aan de kolomboormachine. Kikkerplaten worden meestal niet bijgeleverd en dient u zelf als accessoire aan te schaffen. De meeste bouwwinkels verkopen deze hulpmiddelen in de winkel.

Tandwiel aangedreven of V-snaar aangedreven?

Bij een kolomboormachine kunt kiezen uit twee soort aandrijvingen:

      • Tandwiel aangedreven kolomboormachine
      • V-snaar aangedreven kolomboormachine

Het maakt niet, als koopt u de huvema kolomboor of de kolomboor bosch, het blijft de vraag: Wordt het ‘t traditionele tandwiel of de nieuwere V-snaar? De V-snaar heeft als voordeel dat de machine een stuk lichter is. Nog een voordeel is dat de machine goedkoper is in de aanschaf. Maar er zit ook een nadeel in een V-snaar kolomboormachine. De boormachine heeft een kortere levensduur dan een tandwiel aangedreven kolomboormachine. Een V-snaar lubbert op den duur uit na langdurig gebruik en raakt hierdoor versleten. De tandwielen van een tandwiel aangedreven tafelboormachine blijven wel altijd draaien. De levensduur van de tandwiel aangedreven machine is dus een stuk langer. Als u de kolomboormachine alleen voor wat hobby projecten gebruikt dan is een V-snaar prima. Gebruikt u de machine iedere dag dan kan het slim zijn om een tandwiel aangedreven machine aan te schaffen. Uiteindelijk bent dan goedkoper uit omdat u de machine minder snel hoeft te vervangen. Het nadeel is dus wel de hoge aanschafprijs van de machines in vergelijking met de veel goedkopere V-snaar aangedreven machines.

Geïntegreerde lamp

Nieuw onder de kolomboormachines is de geïntegreerde lamp in de machines. Nog lang niet alle machines zijn er met één uitgerust, maar ze kunnen uw werkzaamheden wel eenvoudiger maken. U kunt zo beter zien waar het gat moet komen. Sommige machines zijn zelfs voor extra nauwkeurigheid uitgerust met een laser. De laser raakt vooraf exact de plek waar het gat zou komen te zitten: U ziet zo direct waar uw gat komt te zitten zodat u een stuk nauwkeuriger kunt boren met de kolomboormachine.

Accessoires

Net als bij alle machines kunt u bij een kolomboormachine accessoires kopen. De accessoires die eigenlijk vooral online gekocht worden zijn een borenset. Het is handig als u de mogelijkheid heeft om uw boren te kunnen wisselen. Met een accessoires borenset kunt u de boren eenvoudig wisselen. Een andere aanrader is een boorklem. In de boorklem kunt u bijvoorbeeld een blok hout klem zetten voordat u er een gat in gaat boren.

Kolomboormachine kopen

Op deze pagina van de  website boormachine-kopencom heeft u nu voldoende informatie over de kolomboormachine gelezen. U kunt nu eenvoudig zelf een machine kopen en uw nieuwe kennis toepassen in het vergelijken van het aanbod van de diverse boormachines. U weet zo zeker dat u de juiste kolomboormachine aanschaft voor de juiste klus(sen). Een machine waar u nog jaren plezier van kunt hebben en waar u in de praktijk veel aan hebt. U zult merken dat zodra u de kolomboormachine in huis heeft u hem steeds meer gaat gebruiken.Veel klusplezier!

Kolomboor veiligheid

Er zijn meerdere informatiebronnen beschikbaar voor als wij uw interessedorst nog niet hebben gelest. Kijkt u een op de subpagina van Wikipedia en vergeet voor uw eigen veiligheid niet om de Arbocatalogus te lezen over het veilig gebruik van de krachtige kolomboormachines!