Klopboormachines

Eén van de meest gebruikte boormachines is de klopboormachine. De meeste thuisklussers hebben er één in huis staan. De reden dat er voor zo’n machine gekozen wordt heeft alles te maken met het feit dat alles mogelijk is met de machine. Een klopboormachine kan gebruikt worden om schroeven in te draaien of gaten te boren. Zelfs boren in beton is geen enkel probleem voor de machine. Als je een klopboormachine gaat aanschaffen dan is het belangrijk om te weten welke machine voor jou het beste is. Wij geven verderop een aantal tips voor de aanschaf van een klopboormachine.

Klopboormachine

Met accu of met snoer?

Als je een klopboormachine gaat kopen dan kan je kiezen uit een accu of snoer. Een accu heeft als voordeel dat je overal tussendoor kunt gaan. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact in de buurt. Het nadeel is dat een accu leeg kan raken. Dit is vooral onhandig als je net wilt beginnen met boren. Als dit een probleem is dan is het slim om te kijken naar een speciale accu voor je klopboormachine. Je kunt bijvoorbeeld een wat duurdere accuklopboormachine met Li-ion accu kopen. Dit is een accu die niet leegloopt als je de klopboormachine gebruikt. Als de accu wel leegloopt dan kan je hem tussentijds opladen. Andere accu’s hebben niet de mogelijkheid om tussendoor op te laden.

Watt

Het aantal watt van een klopboormachine bepaald het vermogen. Het is dus belangrijk om te kijken wat je precies met een klopboormachine wilt gaan doen. Gebruik je hem voornamelijk voor schroeven en af en toe een gaatje dan heb je niet veel vermogen nodig. Maar wil je wel eens gaan boren in een muur van bijvoorbeeld beton dan is het een ander verhaal. Het is dan handig dat je een hoog watt percentage hebt zodat het kloppen van de machine beter gaat.

 

Toerentalinstelling

Een handige functie dat lang niet op alle klopboormachines zit is een toerentalinstelling. Je kunt hiermee bepalen hoe snel de machine draait. Je zou zeggen dat het niet nodig is, maar als je een boormachine met een hoog vermogen hebt dan is het zeker weten nodig. Als je bijvoorbeeld in een dun plankje hout boort met een hoog vermogen dan heb je kans dat het hout gaat splijten. Als je op slechts één vermogenstand kan boren dan kan dit een groot nadeel zijn. Als je het toerental kan instellen dan is het een ander verhaal. Je kunt dan het aantal toeren bijstellen aan het materiaal waarin je wilt boren. Ga je boren in beton? Dan zet je de klopboormachine op een hoog aantal toeren en zo ga je verder met je klopboormachine.

Maximale boordiameter

Alle klopboormachines hebben een maximale boordiameter. Hoe groter de boordiameter is, hoe eenvoudiger het wordt om gaten te boren. Als je een grotere boor erop kan zetten dan worden de werkzaamheden een stuk eenvoudiger. Dit is fijn als je zware werkzaamheden hebt zoals beton waar je doorheen moet boren. De maximale boordiameter is vaak afhankelijk van het materiaal waarin je gaat boren. Voor hout heb je vaak een grotere maximale boordiameter dan voor beton. Dit is even iets dat je moet vergelijken met waarvoor je de boor gebruikt. Als je de boor veel gebruikt voor beton dan is het handig om een beetje een grote boordiameter voor beton hebt.

 

Gewicht

Het gewicht van diverse klopboormachines wil nog wel eens verschillen. Het gewicht kan bepalend zijn voor de soorten klussen die je uitvoert met de machine. Als je de klopboormachine regelmatig in je handen vast hebt dan is het lastig om deze te hanteren als de machine erg zwaar is. Aan de andere kant worden klussen wel eenvoudiger om uit te voeren met een zwaar gewicht klopboormachine. Het ligt er dus een beetje aan wat je zelf fijner vind als je aan de slag gaat met de klopboormachine.

klopboormachine bosch

Borenset

Bij sommige klopboormachines wordt een borenset meegeleverd. Het is handig om een bijpassende borenset te hebben. Het kan dus in je voordeel zijn om hierop te letten bij het aanschaffen van een klopboormachine of bijvoorbeeld de accuboormachine. Naast een bijgeleverde set kan je ook een set los aanschaffen in de bouwmarkt of online webwinkel. De meeste merken boormachines hebben een eigen borenset die je kunt gebruiken op je boormachine. Je kunt de borenset apart zo uitgebreid mogelijk krijgen als je wilt. Van een 70 delige borenset tot een 122 delige borenset. Naast het aantal delen kan je ook kiezen voor diverse materialen. Je kunt boren krijgen gemaakt uit titanium of metaal.

Schroefboormachine

De meeste klopboormachines hebben tegenwoordig de mogelijkheid om te schroeven. Dit is handig want zo heb je geen aparte schroefboormachine meer nodig. Natuurlijk is het wel handig om dit even na te kijken voordat je een klopboormachine nodig hebt. Je kunt dit bekijken door te zien of de machine is uitgerust van een links-rechts electronisch geregelde schakelaar. Als de klopboormachine hiermee is uitgerust dan kan je er niet alleen mee boren, maar ook mee schroeven. Je kunt zo eenvoudig een kast in elkaar zetten of hout bewerken met je eigen schroefboormachine.

Accessoires

De accessoires die je kunt krijgen zijn per klopboormachine verschillend. Naast boren zijn er nog veel meer accessoires verkrijgbaar. Als je een accuboormachine aanschaft dan kan het slim zijn om eens te kijken naar een extra accu. Je kunt zo de accu wisselen zodra deze leeg is. Nog een handige accessoire die niet mogelijk is bij alle klopboormachines is de aansluiting voor stofafzuiging. Het stof van het boren wordt zo automatisch opgezogen door de klopboormachine. Zo heb je nooit meer last van stof en je hebt niemand meer nodig om de stof weg te zuigen.

Merk klopboormachine

bosch powertoolsAls je een klopboormachine wilt aanschaffen dan kan het handig zijn om te overwegen welk merk je aanschaft. Er zijn diverse soorten merken waar je uit kunt kiezen. Van een Bosch boormachine tot een Black & Decker. Naast de bekende merken zijn er ook een aantal andere onbekendere merken. Het is voor jezelf even de afweging wat voor een soort klopboormachine je wilt aanschaffen. Een bekend duur merk heeft vaak een uitgebreide garantie en gaat langer mee. Zo kan een huisklusser gerust tien jaar met een klopboormachine doen. Dit is wel een overweging waard als een onbekend merk slechts vijf jaar meegaat of minder. Er zijn consumenten die met een Bosch klopboormachine zelfs twintig jaar doen. Het ligt er ook een beetje aan hoe intensief de machine gebruikt wordt. Een huisklusser zou langer met de machine doen dan een professionele klusser. Dit is dus voor jezelf even een afweging maken. Voor de meeste thuisklussers zou de simpelste Bosch machine al voldoende zijn.

Klopboormachine kopen

Met deze kennis op zak kan je uiteindelijk een klopboormachine kopen. Je kunt de machine eenvoudig vergelijken met andere machines. Met deze kennis kan je ook bepalen wat je zelf eigenlijk zoekt in een machine. Je kunt dit vergelijken met waar je de machine voor gaat gebruiken. Kijk goed naar je wensen en wat je hier graag mee wilt doen. Als thuisklusser heb je misschien weinig eisen en wil je gewoon een degelijke machine. Je kunt dan het beste voor een goed merk klopboormachine kiezen. Je weet zo zeker dat je nog lang kunt genieten van de kwaliteit van de machine.