Combihamers

De combihamer is veel meer dan alleen een boormachine. De combihamer kan als eerste gebruikt worden voor het boren in beton. Naast het boren van gaten zit er een draaistop op de boormachine. Deze draaistop zorgt ervoor dat er een beitel kan worden bevestigd op de hamer. Naast alleen boren kan deze combinatie hamer zo ook gebruikt worden voor licht breekwerk. Met deze ene machine kunt u dus:

  • Boren
  • Hameren
  • Beitelen

Combihamer

Waarom een combihamer aanschaffen?

combihamerWij zijn uw combihamer wiki! De combi hamer-machine is echt voor de professionele klusser. Geen klus is te zwaar en het boren van gaten in beton is een stuk minder zwaar. Bij een klopboormachine wordt er vaak van u verwacht dat u zelf veel kracht moet uitoefenen op de machine. De combihamer doet al het werk helemaal zelf: u hoeft hem alleen nog vast te houden. Het is echt een krachtpatser onder de boormachines. Het grootste voordeel aan de machine is dat het nog meer mee kan. Gaten boren staat alleen niet in het programma; u kunt er ook prima harde steensoorten mee bewerken of beitelen. De combihamer is een stuk sterker dan iedere andere boormachine. Dit is de reden dat veel klussers de klopboormachine of simpele accuboormachine links laten liggen. Ze kiezen voor grof geweld met de combihamer.

Meer kracht met een koppel

Als u een sterke combihamer wilt aanschaffen dan kan het slim zijn om te letten op de koppel. De koppel bepaald de kracht van de machine. De kracht wordt gemeten in Newton en dit wordt ook aangegeven op de machine. Hoe meer newton, hoe groter de kracht is waarmee gaten kunnen worden geboord. Let hier dus goed op als u bijvoorbeeld een Metabo combihamer gaat aanschaffen. Als u een hoog aantal newton hebt dan kunt u zelfs het zwaardere beitelwerk met de combihamer uitvoeren. Het ligt er dus aan waar u de machine precies voor wilt gebruiken. Afhankelijk hiervan kunt u een mooie machine met een hoge koppel uitzoeken. Naast een hoge koppel kan het handig zijn om even te kijken of de koppel (of newtonmeter) verstelbaar is. Als u in bijvoorbeeld minder harde materialen boort met, laten we zeggen een combihamer Makita, dan kan het handig zijn als u de kracht iets lager zet. Dit is niet mogelijk met alle combihamers dus het is handig om hierop te letten bij de aanschaf.

Versnellingen op een combihamer

230v combihamerNiet veel klussers weten het, maar de meeste boormachines zijn uitgerust met mechanische versnellingen. De meeste machines hebben twee versnellingen. Vaak wordt de versnelling automatisch geregeld, maar dit hoeft niet altijd handig te zijn. Het is soms eenvoudiger als u de versnelling zelf kunt stellen. Zo is een combinatie van een lage versnelling met een hoge koppeling ideaal voor boren. Vaak zit er een soort schuifknop aan de bovenzijde van de combihamer. U kunt hiermee de versnellingen regelen en kijken wat prettiger is. Het is handig om een combihamer uit te zoeken met versnellingen. De meeste combihamers met een hoog vermogen hebben zelfs tot drie versnellingen. U kunt hiermee nog meer controle hebben over het boren en beitelen, zodat u met deze combihamermachine tot de elite behoort!

Watt bepaald de kracht van een machine

Kracht is heel belangrijk bij een combihamer. Kracht wordt gebruikt om te beitelen of te boren in harde materialen. De machine heeft opzetstukken waarbij de kracht goed gebundeld wordt. Toch is het belangrijk voor uzelf om te weten of u de machine krachtig genoeg vindt voor uw werkzaamheden. Het aantal watt bepaald de kracht van een combihamer. U kunt hieraan zien of de hamermachine krachtig genoeg is om bijvoorbeeld steenstrips van de muren te beitelen. Vaak denken klussers dat watt het verbruik van elektra bepaald. Dit is dus niet waar: het bepaald juist de kracht van de machine. Het kan dus slim zijn om een hoog aantal watt te nemen. Helemaal bij een machine als de combihamer.

Slagen per minuut

Met een combihamer voert u voornamelijk zware werkzaamheden uit. Het kan dus handig zijn als u een machine aanschaft die ervoor geschikt is, zoals bijvoorbeeld de combihamer bosch. Het aantal slagen per minuut wordt vaak gemeld bij een combihamer. Net als bij een klopboormachine worden de gaten erin geklopt. Alleen is het kloppen minder belastend dan bij een klopboormachine. Hoe hoger het aantal slagen per minuut, hoe eenvoudiger het wordt om een gat te boren in zware materialen. Vooral bij een combihamer wordt het aangeraden om een hoog aantal slagen per minuut te nemen. Uw werkzaamheden worden zo een stuk eenvoudiger.

Maximale capaciteit van een combihamer

Nog een onderdeel om op te letten bij de aanschaf van een combihamer is de maximale capaciteit. De meeste machines hebben in de beschrijving staan hoeveel diameter een boor of beitel maximaal mag zijn. Hoe groter de maximale boor is, hoe eenvoudiger u door harde stenen materialen heen komt. Vaak zegt het ook wel eens wat over de kracht van de machine. De kracht van de machine is veel groter doordat de capaciteit hoger is.

Boormachine op accu of stroom

U kunt de machine kopen op een accu of op stroom. De meeste klussers gebruiken de machine op basis van stroom, de zogenoemde 230v combihamer. Dit geeft de machine direct meer kracht en de accu loopt niet snel leeg. Als u toch besluit om een machine op accu te gebruiken dan kunt u het beste kiezen voor Li-ion accu. De Li-ion accu kunt u namelijk als enige accu tussendoor opladen en loopt niet leeg als u hem niet gebruikt. Tussendoor opladen is handig voor als de machine het niet meer doet. Zo hoeft u niet eerst te wachten tot de accu vol is voor u weer verder kan met de hamermachine. Het nadeel van de Li-ion is wel dat de prijs van de accu een stuk hoger ligt dan van andere accu’s. U kunt er eventueel ook voor kiezen om gewoon een tweede accu aan te schaffen en mee te nemen naar een klus. Eventueel kunt u dan kiezen voor twee accu’s voor uw hamermachine combi.

LED lampje

combihamer wikiEen leuke accessoire dat u tegenwoordig veel ziet bij deze machines is het LED lampje. Deze lamp schijnt uw boorwerk bij tijdens het klussen. U kunt zo zien waar u mee bezig bent. Dit is handig als het te donker is om te klussen en u geen bouwlamp wilt aansluiten. Vaak zit het lampje net onder de boorkop zodat u goed zicht hebt op het booroppervlakte.

Accessoires

Soms wordt de combihamer compleet geleverd met accessoires. Dit kunnen boren zijn, maar ook beitels. U kunt eventueel ook extra beitels bijkopen. Zolang de beitel een SDS aansluiting heeft kan die worden aangesloten op de machine. combihamerVaak zijn dit puntbeitels en platte beitels die u kunt aansluiten. De machine wordt zo ideaal voor lichte sloopwerkzaamheden. Naast deze accessoires kunt u ook een extra accu of koffer voor uw hamer kopen. U heeft dus zo een complete set klaar liggen voor iedere klus.

Combihamer kopen

Als u alle gegevens op een rijtje hebt dan kunt u een combihamer kopen. U kunt in vrijwel iedere bouwmarkt of specialistische webshop een machine kopen. Het is belangrijk om goed te vergelijken op prijzen en de eventuele gratis accessoires. Zo krijgt u som oms gratis beitels cadeau om het lichte sloopwerk uit te voeren. Dit is natuurlijk een heel leuk voordeel dat u mee kunt nemen. Vaak zijn dit speciale acties van de bekende merken als Bosch en Black & Decker. Met de informatie op deze pagina kunt u mooi de ideale machine uitzoeken om te gebruiken tijdens jouw klussen. Echter verwijzen wij u ook graag naar deze website over arbovriendelijke hulpmiddelen. http://www.youtube.com/watch?v=mFGhD6CSDYQ http://www.youtube.com/watch?v=gNDl17b-7c8