Boorhamers

De beste boorhamer wordt voornamelijk gebruikt in de bouw of door professionele vakmensen. Uiteraard kunt u de boorhamer ook gebruiken binnen uw eigen woning. Deze machine wordt gebruikt om grote gaten te maken in beton of baksteen. Net als de klopboormachine maakt de boorhamer, zoals de bekende hilti boorhamer een kloppende beweging om door het beton heen te komen. U kunt de boorhamer meer als een veel zwaardere versie van een klopboormachine zien. Het grote verschil is ook dat er weinig druk uitgevoerd hoeft te worden op de machine. De machine doet als het ware het zware werk zelf. Dit is een groot voordeel bij zwaar werk waarbij u met een klopboormachine veel kracht moet zetten. Sommige machines hebben de mogelijkheid om zonder hamer te boren. Hierdoor is de boorhamer geschikt om te boren in plastic, hout en metaal.

Boorhamer

Vermogen in watt

Neem bijvoorbeeld de Parkside boorhamer, een echte krachtpatser die vooral gebruikt wordt om te boren in beton. Dit geldt ook voor de andere merken, zoals de Kinzo boorhamer. Het kan hierdoor handig zijn om te kiezen voor een hoog aantal watt. Het aantal watt bepaald namelijk de kracht van een boorhamer. Als u een boorhamer
gaat aanschaffen dan kunt u kijken wat voor vermogen voor u handig is. Het kan handig zijn om dit hoog in te schatten als de boorhamer door beton heen moet. Vooral als u regelmatig de boor gebruikt kan het fijn zijn om het werk wat lichter te maken. Door het aantal watt te verhogen wordt het werk u met een boorhamer stukken eenvoudiger gemaakt.

Boorhamer kopen met een Accu of met een snoer?

boorhamerDe zogenoemde ‘elektrische hamer om mee te boren’ kan aangekocht worden met een accu of snoer. De keuze voor een accu of snoer is heel persoonlijk. Het heeft beide zijn voor- en nadelen. Het voordeel van een accu is dat u de boorhamer overal kunt gebruiken. U kunt de machine gerust mee naar buiten nemen om een muurtje weg te halen. Het nadeel van een accu is dat u deze weer moet opladen. Het kan dus wel eens voorkomen dat u de accuboorhamer wilt gebruiken en dat deze net weer leeg is. Dit is natuurlijk heel erg irritant als u veel gebruik maakt van de machine. Mocht u een accu overwegen dan is het slim om te kijken naar een Li-ion accu, speciaal voor de beste boorhamer. Dit is een accu die niet leegloopt als u de machine niet gebruikt. Daar komt nog eens bij dat u hem tijdens het boren kunt opladen. Dit is met andere accu’s niet mogelijk. U kunt natuurlijk ook gewoon klassiek voor een snoer kiezen. Dit bespaart u veel werk met accu’s en gedoe. U plugt de boorhamer in en kunt direct aan de slag. Het nadeel is wel dat u altijd een stroompunt nodig hebt met een snoer.

Maximale boordiameter van een boorhamer

Bij het vergelijken van een boorhamer kan het handig zijn om te kijken naar de maximale boordiameter. Dit is per machine verschillend en kan handig zijn om te weten als je grote stukken gaat boren in beton. De meeste machines zijn afgesteld op beton en kunnen zo eenvoudiger slijpen. Gaten tot 26 mm in beton zijn geen enkel probleem voor de meeste boorhamers. Toch is dit handig om even ‘in de gaten’ te houden… Helemaal als u een boorhamer gebruikt voor uw werk. Het kan handig zijn om voor vrijwel iedere situatie te zijn voorbereid met een eigen machine. Uiteraard kunt u voor specifieke klussen ook een boorhamer huren.

beste boorhamer

Regelen van het toerental

De boorhamer heeft standaard een hoog vermogen. Als u hiermee in een normaal plaatje hout gaat boren dan splijt het hout. De meeste mensen kiezen er vaak voor om een lichtere boormachine voor hout te gebruiken. Maar het is ook mogelijk om een gewone boorhamer te gebruiken voor beton. U kunt dit doen door een machine uit te kiezen met verstelbaren toerental. Door het toerental te verstellen kan u ineens wel in hout boren. Het is niet mogelijk met iedere machine dus het is handig om dit na te kijken bij de beschrijving van uw nieuwe boorhamer. Uiteraard kunt u ook kijken of u bij een specialist een boorhamer test kunt doen.

Gewicht

goedkope boorhamerHet gewicht van de boorhamer is ook voor veel klussers een bepalende factor. Als een boorhamer zwaar is van gewicht dan kan het werk lastiger zijn omdat de boor moeilijker te hanteren is. Het kan ook zo zijn dat een boorhamer eenvoudig te hanteren is doordat het slijpen in de muur eenvoudiger wordt. Dit komt doordat een boorhamer het werk helemaal vanzelf doet in vergelijking met een klopboormachine. Bij een klopboormachine dient u kracht te zetten tegen de muur. De boorhamer voert het werk helemaal zelf uit. Hier kan gewicht een rol in spelen. Een voordeel van een lichtgewicht is wel dat deze een stuk handzamer is in gebruik. Lichtgewicht of zwaargewicht, voor elke soort is er altijd een goedkope boorhamer te vinden!

 

Accessoires bij een boorhamer

Bij het vergelijken van de diverse boorhamermachines kunt u kijken naar de verschillende accessoires. De accessoires willen nog wel eens verschillen met elkaar. Zo kunt u bij de één een uitgebreide borenset aantreffen en bij de ander een gratis accu. Als u een accuboormachine zoekt dan kan een gratis extra accu mooi meegenomen zijn. Bekijk dus ook altijd de accessoires die bij de klophamer zijn bijgevoegd. Nog meer extra´s zijn bijvoorbeeld een extra handgreep om meer kracht te zetten of een opbergkoffer. Veel mensen zoeken daarom altijd goed het internet af, zo is een veelgebruikte zoekterm de tekst boorhamer gamma.

Merk boorhamer

Je kunt bij het kopen van een boorhamer kiezen uit diverse merken boorhamers. Bekende merken zijn:

  1. Hilti boorhamer
  2. Parkside boorhamer
  3. Kinzo boorhamer

De bekende merken zijn kwalitatief een stuk beter dan de goedkopere merken. Ze hebben vaak meer opties en mogelijkheden. Het is natuurlijk een afweging die u zelf moet maken. Als u een thuisklusser bent en niet veel gebruik maakt van een boorhamer dan is het niet nodig om een heel duur merk uit te zoeken. Gebruikt u de hamer professioneel dan is het een heel ander verhaal. Dan kan het best zo eens zijn dat u beter voor een duur merk om mee te boorhameren kunt kiezen. Dus een merk waarbij de levensduur langer is dan van andere merken. Daarbij zijn de extra opties ook een stuk handiger bij een duur merk als je veelvuldig gebruik maakt van de boorhamer.

Boorhamer kopen

Uiteindelijk gaat het erom wat u zelf het belangrijkste vind voor het aankopen van een boorhamer. Bent u iemand die de machine veelvuldig voor van alles gaat gebruiken? Dan kunt u beter een zware machine met instelbare toerental regelen. U kunt dan de boorhamer niet alleen gebruiken voor het weghalen van muurtjes, maar de hamer is ook te gebruiken voor andere toepassingen. Het is dus afhankelijk van wat u zelf graag wilt zien en nodig hebt om te verbouwen.

Uiteraard zijn wij niet uw enige bron, er is veel op het internet te vinden over het kopen van een boorhamer. Kijkt u ook eens op deze informatieve boorhamerpagina van Wikipedia en bekijk eens onderstaand filmpje.